Nincs engedélyezve a javascript.
A nagy per II. kötet
Szállítás:
Azonnal
Elérhető nálunk:
.ePub és .mobi formátumban
Borító ár:
990 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
941 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Szalontay Mihálynak A nagy perhez írt tanulmányából idézzük: ?Ez a mu magasan kiemelkedik alkotásai sorából, s az egész magyar kultúrtörténetnek jelentos dokumentuma.
Leírás
Raktári kód:
146268
ISBN:
9789633449042
EAN:
9789633449042
Gyártó kód:
7269
Megjelenés:
2012.
Oldalszám:
400
Nyelv:
magyar
Szalontay Mihálynak A nagy perhez írt tanulmányából idézzük:
?Ez a mu magasan kiemelkedik alkotásai sorából, s az egész magyar kultúrtörténetnek jelentos dokumentuma. Ebben a perben Eötvös nemcsak egy politikai tanítás és korlátolt fanatizmus koholta hamis vádat tört össze, hanem a kor legmagasabb szintu ismeretanyagának birtokában és annak segítségével példát adott a társadalmi haladásért vívóknak, s erot az elnyomottaknak. Itt nem is csak az ártatlanok kiszabadítása, hanem az antiszemitizmus legyozése a végso cél. S tovább, az o eszlári sikere nemcsak egy üldözött vallás vagy a kor felfogása szerint: fajta rehabilitációja volt, hanem a felvilágosultság, elfogulatlanság, a tárgyilagosság, egyszóval a modern gondolkodás, a modern embereszmény diadala is?
A nagy per irodalmunknak is egyedülálló alkotása. Szinte meghatározhatatlan mufajú munka ? olyan mu, amellyel irodalomtörténet-írásunk még sokat fog foglalkozni. Tulajdonképpen dokumentumregény, egységes egész, a történetbol adódó szerkezettel. (Furcsa módon rokon vonásokat fedezhetünk fel Truman Capote közelmúltban megjelent ?Hidegvérrel? címu regényével, mindkét író ugyanolyan módon kezeli tárgyát, ugyanolyan precizitással követi az eseményeket, ugyanolyan jelentoséget tulajdonít a pszichológiai dokumentumoknak stb.) Az aprólékos, mindenre kiterjedo figyelem a megbízható dokumentum-jelleget erosíti? Annak számára, aki a XIX. századi Magyarország életét kutatja, feltétlenül egyik legnagyobb erénye: forrásértéke ? az olvasó számára pedig, hogy izgalmas regény. Mert az is? Olyan regény, amely anélkül hogy feladatául tuzte volna ki, korképet ad a XIX. század nyolcvanas éveinek magyar viszonyairól ? méghozzá pontosat és hiteleset ?, s ezzel akaratlanul is leleplezoje lett kora közéletének. Olyan mu ez, mellyel, ha nem íródik meg, szegényebb lett volna irodalmunk, kultúránk, olyan mu, mely tanúságtételével az égre kiált, és egyszersmind büszkévé tesz, s hálássá Eötvös Károly iránt, hogy erre a büszkeségre lehetoséget adott.?
Vélemények