Nincs engedélyezve a javascript.
Küzdelem a lelkekért

Küzdelem a lelkekért
Pártállam és egyházak a hosszú hatvanas években

Előrendelhető
Várható megjelenés:
2024.06.03.
Borító ár:
7 900 Ft
Bevezető ár:
6 004 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A magyarországi közemlékezetben a hatvanas évek egyszerre él az 1956-os forradalom leverésével hatalomra jutott kádári diktatúra megszilárdulásának, illetve a relatív szabadságnak a koraként. Kötetünk szerzői az egyházak, a vallásos közösségek történetei felől vizsgálják az időszakot.
Leírás
Raktári kód:
220579
EAN:
9786155656439
Várható megjelenés:
2024.06.03.
Kötésmód:
keménytáblás
Oldalszám:
1008
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
650
A magyarországi közemlékezetben a hatvanas évek egyszerre él az 1956-os forradalom leverésével hatalomra jutott kádári diktatúra megszilárdulásának, illetve a relatív szabadságnak a koraként. Kötetünk szerzői az egyházak, a vallásos közösségek történetei felől vizsgálják az időszakot. A „lelkekért folytatott küzdelem” színtereinek áttekintése kézzelfoghatóvá teszi a diktatórikus rezsim működésének sajátosságait, és nemcsak a tágan értelmezett évtized, hanem a Kádár-korszak egészének társadalmi folyamataira is rávilágít. A kötet tanulmányai részben felülről, a pártállammal való kapcsolat szemszögéből vizsgálják választott témájukat, részben a közösségek oldaláról, mintegy alulnézetből láttatják a korszak történéseit. Külön fejezet tárgyalja az egyházi személyek meghurcolását, valamint a szerzetesek, szerzetesrendek sorsának alakulását.
Kutatói konzorciumunkhoz, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet együttműködéséhez számos műhely történészei, társadalomtudósai csatlakoztak. Közös beszélgetéseink megerősítették, hogy napjainkra az egyháztörténeti elemzések a jelenkortörténet-írás egyik húzóágazatává váltak.
Bízunk benne, hogy kiadványunk, amely egyéni, illetve közös kutatásaink, eszmecseréink és vitáink gyümölcse, olvasóinkat is meggyőzi erről.
Figyelem: A mű két kötetes, csak egyben vásárolható meg. Az ár a két kötetre vonatkozik!
Vélemények