Nincs engedélyezve a javascript.

A család mindenek felett – könyvajánló a család nemzetközi napjára

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

A család az életünk legfontosabb része: a közösség, a kötelék, amely biztonságot, támogatást, szeretetet nyújt, éljünk, járjunk épp bárhol a világban. A család nemzetközi napja arra emlékeztet bennünket, mennyire fontos, hogy megerősítsük a családi kapcsolatainkat és időt szánjunk a családtagjainkkal való együttlétre. Erre az alkalomra legfrissebb könyvajánlónkba a családi könyvekkínálatából, regény és szépirodalom kategóriából válogattunk.


Talán nem használunk túl nagy szavakat akkor, ha azt mondjuk, hogy a család az otthonunk. A hely, ahol elkezdjük az életünket és ahova életünk folyamán oly sokszor visszatérünk. De ugyanakkor nemcsak a szülők és a gyermekek közös otthona, hanem sokkal több annál.

A család fogalma

A család fogalma ugyanis kiterjedhet a közeli és távoli rokonokra, a barátokra és mindazon személyekre is, akik meghatározó szerepet töltenek be az életünkben a vérségi köteléken túl. Olyan emberek, akik az évek során ilyen vagy olyan okokból beléptek az életünkbe és akiket szeretünk és akik viszontszeretnek minket.

Mit jelent a család?

A család az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magukat. Ahol megértjük, elfogadjuk és szeretjük egymást. Ahol közösek az értékeink, a hagyományaink, és ahol az elveinket továbbadhatjuk a következő generációknak.

A család tagjai azok, akikkel megoszthatjuk mindennapi boldogságunkat, örömeinket és küzdelmeinket, nehézségeinket. Ők azok, akik mindig mellettünk állnak és felemelnek minket és ők azok is, akik segítenek átvészelni a nehezebb időszakokat. A „szikla”, amelyre mindig támaszkodhatunk. Ebben a közegben kezdünk hozzá az életünk építéséhez és itt őrizzük a közös emlékeinket is.

A család nemzetközi napja

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította a család nemzetközi napjává május 15-ét. A kezdeményezés középpontjában a család, mint a társadalom legfontosabb „intézménye” áll. A nap emlékeztet bennünket arra, mennyire fontosak a családi kapcsolataink és hogy a családdal töltött idő – legyen az egy kirándulás, egy közös vacsora vagy egy közös délutáni olvasás - az egyik legértékesebb dolog, amivel csak rendelkezhetünk.

Legfrissebb könyvajánlónkba olyan könyveket igyekeztünk összegyűjteni, amelyek megmutatják a családban rejlő erőt és értéket.

A könyvek szülőknek kategóriából A Szülő születik – Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!című könyvre esett a választásunk Dr. Eigner Bernadett tollából. A szakember könyvében azokat a kérdéseket veszi sorra, amelyekre egy családalapításra készülő felnőtt válaszokat keres. Felfedi azokat a lehetséges okokat, amelyek akadályokat jelenthetnek, hogy felszabadultan élhessük meg a szülőségüket. A tabutémákat sem kerüli meg, sőt eléje megy azoknak a kérdéseknek, amelyekről kevesebb szó esik, de meghatározóak lehetnek a családi élet dinamikájában.

Szülő születik - Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

Szülő születik - Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

Dr. Eigner Bernadett
Móra Könyvkiadó, 2022.09.26.
Móra családi iránytű sorozat

A következő választottunk egy családi regény. Szűcs Péter – Dharma című kötete egy több évtizeden átívelő, személyes drámák és történetek egyvelege, ahol múlt és jelen titokzatos módon kapcsolódik egybe emberöltőkön keresztül és ahol minden történet origója a messzi India, egészen pontosan a Gangesz partja. Itt fonódik össze misztikus kapcsokon keresztül István, Tamás és Léna élete. Vajon léteznek véletlenek és valóban olyan kifürkészhetetlen a sors, mint ahogy azt mi gondoljuk?

Dharma

Dharma

Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig

Szűcs Péter
Libri Könyvkiadó, 2023.03.28.

Patricia Scanlan – Családi titkok című könyvének középpontjában 4 szenvedéllyel fűtött asszony áll, akik hosszú idő után újra találkoznak egymással. A közös családi összejövetel pontosan tükrözi az asszonyok lelki világát és azt a tüzet, amely szívükben lobog. A parázs hangulat tetőfokán fény derül egy olyan titokra, amely minden szereplőt szembenézésre kényszerít a saját múltjával, az életüket alakító hibákkal és igazságokkal. A nagy kérdés, lehet-e a múlt gyökeresen különböző talaján közös jövőt építeni?

Családi titkok

Családi titkok

Patricia Scanlan
Művelt Nép Könyvkiadó
Várható megjelenés: 2025.07.14.

Utoljára hagytuk Mark Wolynn – Örökölt családminták című művét. A pszichológiai témájú könyv az emberi életet kísérő traumás élményeket és azok eredetét helyezi a fókuszba. A szerző 20 éves terápiás munkájának eredményei alapján állítja, hogy a traumák – a depresszió, a szorongás, a fóbiák, a rögeszmés gondolatok stb. - örökölhetők. És ezt be is bizonyítja a kötetben bemutatott technikák segítségével: módszerével nemcsak feltérképezhetőek a generációkra visszakövethető élmények, de a gyógyulás útja is elérhetővé válik.

Örökölt családminták - puhatáblás

Örökölt családminták - puhatáblás

Félelmek, érzések és viselkedésminták, melyeket a tudtunkon kívül átvettünk

Mark Wolynn
Édesvíz Kiadó, 2023.04.18.