Nincs engedélyezve a javascript.

A hónap írója – Iryna Zelyk

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

Szülőként a legfőbb vágyunk és törekvésünk, hogy a gyerekeinkből egészséges és kiegyensúlyozott felnőttek váljanak. Az érzelmek megértése és megfelelő kezelése a szociális és érzelmi kompetencia kialakulásának kulcsa. Iryna Zelyk mesekönyvei megadják azt a támogatást, amellyel szülőként elősegíthetjük a gyerekeink érzelmi nevelését.

A gyerekek érzelmi nevelése a szülőség egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legfelelősségteljesebb feladata. Sok szülőnek kihívást jelent megtalálni azokat az eszközöket és módszereket, amelyekkel elősegítheti ezt a fejlődést.

Pedig a megoldás egyszerűbb és közelebb van, mint gondolnánk. Egészen pontosan a könyvespolcon! Mert gyerekkorban a mesék azok az eszközök, amelyek leginkább segíthetnek a gyerekeknek megismerni és azonosítani az érzelmeiket.

Szlovákia és Csehország egyik legolvasottabb gyermekkönyvírója, Iryna Zelyk gyerekkönyv sorozatának középpontjában az emberi érzelmek állnak. Nem véletlenül. A kétgyerekes szerző azért kezdett el meséket írni, hogy második gyermeke születésekor segítsen az idősebb fiának megérteni a benne zajló érzelmi változásokat.

Az életből merített történetekkel a szerző azt szeretné elérni, hogy a gyerekek megértsék: az érzelmeik helyénvalóak, nem rosszak, nem rejtegetnivalóak, inkább csak megérteni és a helyes mederbe kell terelni őket.

Zelyk történetei

Az érzelmek megismerése
A mesebeli karakterek és a történetek által a legkisebbek is könnyen megtanulhatják, hogy milyen érzelmek léteznek, milyen reakciókat váltanak ki akár bennünk, akár a környezetünkben, illetve, hogyan nevezzük őket. Ha például egy mesekönyv történetében egy dühös vagy szomorú karakterrel találkozik az ifjú olvasó, akkor a vele való azonosulás révén megértheti, hogy az ő hasonló érzései sem rosszak vagy szokatlanok.

Empátia fejlesztése
A mesék révén a gyerekek beleélhetik magukat más karakterek helyzetébe. Ezzel fejlődik az empatikus és együttérzési képességük, könnyebben érthetik meg mások érzelmeit is. Amikor a történet olvasója megosztja az élményét a szülővel vagy egy másik gyerekkel, akkor arra is lehetőség nyílik, hogy megbeszéljék, milyen érzésekkel, érzelmekkel találkoztak a mese során és hogyan reagáltak volna ők maguk az adott helyzetben.

Konfliktuskezelés és problémamegoldás
A mesekönyvekben gyakran találkozunk konfliktusokkal és problémákkal, amelyeket a szereplőknek meg kell oldaniuk. Ezek a helyzetek rávezetik a gyerekeket arra, hogy új szemszögből tekintsenek a konfliktusokra és megtanítják őket arra is, hogyan tudják kezelni azokat. A történetek megosztása és az azokra való szülői reflektálás lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek átültethessék és gyakorolják a mesében hallottakat a saját társas életükben.

Pozitív érzelmek erősítése
A mesék természetesen nemcsak negatív érzelmekkel foglalkoznak, a gyerekek megtapasztalhatják általuk a pozitív érzelmeket is, sőt azok megerősítését is átélhetik. A közös olvasás, az érzelmekről való beszélgetés hozzájárulhat a gyerekek pozitív énképének és helyes önértékelésének fejlődéséhez is.

A Szeretlek című kötet a szülői szeretetet veszi górcső alá egy csigafiú szemén keresztül. Félix nagyon szereti a szüleit, de nem mindig viselkedik helyesen és ilyenkor bizony felmerül benne, vajon a szülei szeretik-e őt a hibái ellenére is. Ez a dilemma számtalan konfliktusforrást szül az életében. A történet végére a csigafiú megtanulja, hogy a szülői szeretet létét semmi nem befolyásolja, de ennek ellenére bizonyos viselkedésformák nem elfogadhatóak.

Szeretlek
Bestseller könyvek

Szeretlek

Iryna Zelyk
Magánkiadás, 2023.05.25.

A Szia, félelem! című mese a félelmeink megértéséről és elfogadásáról szól. Mindannyian mástól félünk, mástól rándul görcsbe a gyomrunk és ezeknek az érzelmeknek a feloldásához mindenkinek más-más hívószóra, hozzáállásra van szüksége. A történet állati főszereplői első iskolanapjukon szembetalálkoznak a legnagyobb félelmeikkel: ki azzal, hogy elhagyja az édesanyja, ki azzal, hogy mit gondolnak róla mások, megint más a sötétségtől való félelmével. A mese végére mindenki megtanulja előhívni magából azt a belső erőt, amely segít átlendülni ezeken az érzelmeken, átfordítani a negativitásukat egy olyan érzetbe, amely előreviszi őket az útjukon.

Szia, félelem!

Szia, félelem!

Iryna Zelyk
Magánkiadás, 2023.05.25.

Az Én és Harag úrfi című könyv a haraggal ismerteti meg a gyerekeket és segít nekik abban, hogy megtanulják kezelni ezt a cseppet sem pozitív érzelmet. Főszereplője Umu, a rókalány, akinek számtalan érzelme van: tud sírni, nevetni, örülni, szomorkodni, szeretni. És haragudni. Leginkább a szüleire meg a barátaira. Gyakran bosszantja is őket a viselkedésével. De aztán találkozik valakivel, akitől egy életre szóló leckét kap.

Én és Harag úrfi

Én és Harag úrfi

Iryna Zelyk
Magánkiadás, 2023.05.25.

A mesekönyvek rendkívül fontos szerepet játszanak a gyerekek érzelmi nevelésében. Iryna Zelyk karakterei és történetei által a gyerekek megismerkedhetnek a különböző érzelmekkel, megtanulhatnak konfliktusokat kezelni és problémákat megoldani. A szülőkkel való olvasás és a mesékkel való foglalkozás lehetőséget ad kicsiknek és nagyoknak, hogy közösen fedezzék fel és beszéljék meg az érzelmek világ, ami hozzájárul a gyerekek egészséges érzelmi fejlődéséhez és boldog gyerekkorához. A könyvek szülőknek is inspirációként szolgálhatnak a mesében leírtak hasznosítására saját gyermekeik igényeire szabva.