Nincs engedélyezve a javascript.

Botcsinálta boszi – az olvasás szeretete varázsütésre érkezik

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg

Szülőként folyamatosan keressük-kutatjuk azokat a könyveket, amelyek mintegy varázsütésre szippantják be kezdő olvasó gyerekeinket az írott szavak csodájának birodalmába. És aki keres, az szerencsével is jár és megtalálja a Móra Könyvkiadó kínálatában Jill Murphy Botcsinálta boszi című meseregényét, amely sikerrel teljesíti ezt a küldetést.

Kezdő olvasókat bevezetni a könyvek csodálatos, izgalmas és titokzatos világába számtalan kihívással és olykor bizony nehézséggel is jár. Nagyon fontos, hogy jó élménnyel induljon ez a kapcsolat, mert a későbbi évek szempontjából nagyon meghatározó lesz a kiskorú könyvmolypalánták első kapcsolódása a könyvekkel.

A könyvek varázsvilága

Szülőként nagyon hamar megtapasztalhatjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen könyvet adunk első körben a gyerekeink kezébe, milyen kiadványokkal vágunk neki közösen a nagy kalandnak. Egy rosszul megválasztott olvasmány, egy, nem az adott korosztálynak szóló kötet pont akkor veheti el a gyerekünk kedvét az olvasástól, amikor épp csak kezdene elmerülni ebben a világban.

Botcsinálta boszi

Botcsinálta boszi

Jill Murphy
Móra Könyvkiadó, 2023.01.13.

A választékra ugyanakkor nem lehet panaszunk. A könyvesboltok polcain egyre-másra sorakoznak a kezdő olvasóknak szánt kiadványok: vannak közöttük viccesek, kedvesek, lányoknak, fiúknak valók, vékonyabbak, vastagabbak, sorozatok, színesek, képesek, kemény vagy puha kötésűek, szóval mindenféle. Ember legyen a talpán, aki ekkora kínálatból biztonsággal ki tudja választani a legmegfelelőbbeket, amelyek képesek kiragadni a kiskorúakat az online platformok színes-szagos világából.

Milyen egy jó gyerekkönyv?

Gondolkozzunk gyerekfejjel! A gyerekek világában egy jó könyv egyszerű felépítésű, cselekménye könnyen követhető, tulajdonképpen az sem baj, ha valamilyen módon kiszámítható. A párbeszédek rövidek és egyértelműek, a mondatok mentesek a többszörös összetételektől, egyszerű szavakkal, egyenesen közvetítik a mondanivalót.

A szereplők esetében sem a karakterek összetettsége fogja megragadni a gyerekek figyelmét, hanem inkább az, hogy mennyire tudnak velük azonosulni, van-e bennük valami, ami megragadja a képzeletüket, esetleg viccesek vagy valami különleges tulajdonságuk miatt tarhatnak számot az olvasó érdeklődésére. Nyilvánvalóan nem hiányozhatnak egy jó gyerekkönyvből a meseszerű elemek sem, de legalább ilyen fontos, hogy legyenek olyan mozzanatok, amelyek párhuzamba állíthatóak a cseperedő olvasó saját kis életével.

És akkor jöjjön még egy fontos kis adalék. A külcsín! Egy apró kézbe szánt könyv nem lehet túl nagy, vaskos, súlyos, nehezen lapozható. Mi több, a borítója legyen viccesen bájos, kedves és magával ragadó!

Jill Murphy – Botcsinálta boszi

Lássuk akkor a valóságot! Létezik ilyen könyv? Igen! Jill Murphy - Botcsinálta boszi című regénysorozata tökéletesen megfelel minden kritériumnak szerkezetét, felépítését, történetvezetését, képi világát, egyszerű és világos kommunikációs eszközeit tekintve.

A magyarul 2023-ban megjelent első kötetben megismerkedhetünk Szerényi Mildreddel, Kotkot kisasszony boszorkányakadémiájának legrosszabb diákjával, akinek pálcapöccintései valahogy rendre félresikerülnek. És mivel a baj nem jár egyedül, Mildrednek még azt is sikerül elintéznie, hogy a tanárok kedvence, Ethel a halálos ellenségévé váljon. A nagy kérdés, vajon megoldódik-e minden egy, vagy inkább két varázsütésre?

A humorral és bájjal átszőtt történet legfőbb erőssége, hogy egy igazán életszerű karaktert állít az ifjú olvasók elé, aki minden hibájával, esetlenségével, ügyetlenségével együtt nagyon is szerethető és befogadható, megérthető, története átérezhető. Olyan, mint mi magunk. És a gyerekeink. Csak egy kicsit varázslatosabb.

Magával ragadott Mildred csodavilága? A kalandok folytatódnak 2023 februárjában, ne maradjatok le róla!

A botcsinálta boszi visszatér

A botcsinálta boszi visszatér

Jill Murphy
Móra Könyvkiadó, 2023.02.21.