Nincs engedélyezve a javascript.

Létezik ideális család?

dr. Eigner Bernadett: Szülő születik – Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_mora.jpg

Mindenkiben él egy kép arról, milyen szülő is lesz, ha egyszer majd a kezében tartja a gyermekét. Az élet azonban néha nagyon messze sodor az elképzeléseinktől és nem igazán tudjuk, hogyan lehetne összeegyeztetni a vágyainkat a valósággal a minél jobb szülőség érdekében. A Mindent a családról sorozat első kötete, Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik című könyve a családalapításra készülőknek nyújt segítséget, hogy megtalálhassák a saját irányaikat és megoldásaikat a szülőség rengetegében.

A szülőség egy óriási kaland. Egy olyan utazás, amely egyik oldalon tele van örömteli és boldog pillanatokkal, a másik térfélen pedig olyan kihívásokkal és nehézségekkel, amelyekről kezdő szülőként álmunkban sem gondolnánk, hogy valaha is szembe kell majd nézni velük.

A családdá válás folyamatát az sem könnyíti meg, hogy a belsőnkben felépített idilli kép a szülőségről néha igen messze áll a valóságtól. Ez természetesen nem feltétlenül a mi hibánk, de attól még nekünk kell szembenézni a következményekkel.

Egy ilyen élethelyzetben mindenkinek szüksége lehet egy olyan támogató, a „nem vagy egyedül” érzését adó kapaszkodóra, amely irányt mutat és direkt tanácsok helyett a saját utunk és megoldásaink felfedezésében és megtalálásában támogat. Mert ahogy nincs két egyforma gyerek, sem egyforma felnőtt, úgy mindannyiunk szülősége is eltérő a hozott mintákkal, hagyományokkal a hátunk mögött. Ebből viszont egyenesen következik, hogy nem léteznek, olyan általános tanácsok, amely mindenki számára egyformán jól és hatékonyan hasznosíthatóak.

Szülő születik - Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

Szülő születik - Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál!

Dr. Eigner Bernadett
Móra Könyvkiadó, 2022.09.26.
Móra családi iránytű sorozat

Kezdő szülőként a legnagyobb felismerésünknek annak kellene lennie, hogy utak, lehetőségek vannak, amelyeket tanulni kell, amelyekből a számunkra lehető legjobbat kell kivenni, hogy családként megteremthessük azt a harmonikus környezetet a gyermekünk és önmagunk számára, amelyre szülőként vágyunk.

A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik – Teremtsd meg azt a családot, amire mindig is vágytál! című könyvének középpontjában ez az útteremtés áll.

A könyv egyik fő erőssége, hogy a szerző a bevezetést a szülőségbe tényleg az alapoknál, a családtervezés vágyánál kezdi. Még ma is sokan gondolják azt, hogy gyermekre vágyni természetes dolog. Pedig közel sincs így. A társadalmunk ugyanakkor szereti tabuként kezelni ezt a kérdéskört és így nehéz rálátni arra, esetlegesen milyen okok miatt érezzük úgy, hogy nem feltétlenül akarunk szülőkké válni, nem biztos, hogy akarunk gyermeket vállalni. A kötet ezekről a gondolatokról is kendőzetlen őszinteséggel beszél, amely új hang a szülőség bizonyos kérdésköreit tabuk közé soroló világunkban.

A másik erőssége a kötetnek, hogy a szülőséget nemcsak az anyai szerephez köti, hanem külön fejezetekben foglalkozik az apák helyzetével, az apai mintákkal, feladatokkal, az apa részéről feldolgozásra váró múltbeli kötődésekkel.

A könyv utolsó fejezetét a pszichopedagógus és gyermekterapeuta az ideális család képének szenteli. A szerző több oldalról is körbejárja a témát, hogy megmutathassa: mindenkinek a saját családja az ideális, amelyet a családtagok közösen alakítanak olyanra, amely harmóniát, biztonságot ad mindannyiuk számára és hogy egy ilyen környezetben nincs reménytelen és érthetetlen helyzet, mert mindenre van megoldás.

A szerzőről

Dr. Eigner Bernadett a saját, integratív játékterápiás és a Játékos Megértő Nevelésre alapozó szülőkonzultációs módszerét alkalmazó pszichopedagógus, gyermekterapeuta. A neveléstudományból és pszichológiából is doktorált szakértő a Vadaskert Alapítvány Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia szervezésében tart előadásokat és játékterápiás képzéseket szakembereknek.
Fő területén az érzelmi és viselkedési problémákkal küzdő gyermekeknek és családoknak segít a felmerülő nehézségek megoldásában és a kapcsolatrendszerük javításában. Dr. Eigner Bernadett számára a játék varázslatos és mesés világa a harmonikus gyermek-szülő kapcsolat helyreállításának egyik alapeszköze.


A szerzőnek a Móra Könyvkiadó gondozásában korábban megjelent művei:
Szülőknek: Baj van a gyerekkel?! Bajban a szülő?!

Szakembereknek:
Játékterápia 1. A korai szülő-gyermek kapcsolat
Játékterápia 2. Érzelmi és viselkedészavarok, pszichopedagógia