Nincs engedélyezve a javascript.
A kedd aszonya

Szállítás:
1-3 munkanap
Készleten
Korábbi ár:
1 596 Ft
Borító ár:
2 100 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
1 890 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

A kedd asszonya a magyar népi hitvilág fiktív természetfeletti lénye. Az Európa-szerte ismert dologtiltó asszonyalakok közé tartozik. A néphit szerint Szent Anna vagy Szűz Mária büntette a keddi tilalmak ellen vétőket.
Leírás
Raktári kód:
221765
EAN:
9786156788054
Megjelenés:
2024.05.17.
Kötésmód:
puhatáblás
Oldalszám:
44
Méret [mm]:
130 x 200 x 10
Nyelv:
magyar
Katona Lajos (Vác, 1862. június 2. - Budapest, 1910. augusztus 3.) néprajzkutató, filológus, irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A 19. század végi magyar néprajztudomány iskolateremtő egyénisége volt, aki munkásságával megvetette a korszerű szintetizáló és összehasonlító szövegfolklorisztika tudományos alapjait.

A kedd asszonya a magyar népi hitvilág fiktív természetfeletti lénye. Az Európa-szerte ismert dologtiltó asszonyalakok közé tartozik. A néphit szerint Szent Anna vagy Szűz Mária büntette a keddi tilalmak ellen vétőket. A kedd asszonya által előírt tilalmak női munkákra vonatkoznak, általánosan fonásra, ritkábban mosásra, szövésre. Aki megszegi a tilalmat, azt kedd asszonya megpofozza, belöki éjjel az utcaajtaját, ráül a rokkájára. A magyar kutatók egy része kedd asszonyát Szent Annával azonosította.
Vélemények