Nincs engedélyezve a javascript.
Lányok és asszonyok aranykönyve

Lányok és asszonyok aranykönyve
(E-könyv)

Szállítás:
Azonnal
Elérhető nálunk:
.ePub formátumban
Borító ár:
3 599 Ft
Rendeléskor fizetendő online ár:
3 419 Ft
Árakkal kapcsolatos információk:

Borító ár: A könyvön szereplő, a könyv kiadója által meghatározott ár

Korábbi ár: Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára

Rendeléskor fizetendő online ár: A rendeléskor fizetendő ár

Bevezető ár: Megjelenés előtt leadott megrendelésre érvényes ár

Mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon? Miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság? Mivel igyekeztek akkoriban orvosolni a meddőséget?
Leírás
Raktári kód:
225483
ISBN:
9789636331771
EAN:
9789636331771
Gyártó kód:
36052
Megjelenés:
2024.
Oldalszám:
384
Nyelv:
magyar
Mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon? Miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság? Mivel igyekeztek akkoriban orvosolni a meddőséget? Miért gondolták egészségre ártalmasnak az egyedülálló nők életét? Testi vagy lelki betegség volt-e a hisztéria? Hogyan viszonyultak akkoriban egy nőgyógyászati műtéthez? Korabeli vélekedések szerint miért nem lehet szerelemmel szeretni egy majd nyolcvanéves nőt?Sok más forrás mellett dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő hagyatékában fellelhető századfordulós rendelési naplók képezik az egyik legfontosabb forrását ennek a könyvnek, ami - korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források, valamint irodalmi művek segítségével - kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. Megmutatja, hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat hozott az addigi szemléletbe.
A szerzőről
Szécsi Noémi
Szécsi Noémi

Szécsi Noémi József Attila-díjas magyar író.

1994-től az ELTE BTK latin, később angol és finn szakos hallgatója volt, Helsinkiben finn nyelvet, később gender studies-t tanult. 2001-ben diplomázott angol és finn szakon. 2002-ben a Népszabadság újságíróiskolájában szerzett oklevelet.

Első kötete, a Finnugor vámpír 2002-ben jelent. A regény megfilmesítési jogait az Eurofilm vásárolta meg.

Művei egyebek mellett lengyelül, olaszul valamint angol és amerikai kiadásban is megjelentek.

Szécsi Noémi először 2002-2003 között vezetett blogot, amelynek bejegyzései A kismama naplója és A baba memoárja címmel jelentek meg 2003-ban és 2004-ben.

2013 novemberében indította Halcsontos Fűző nevű blogját, ahol a regényeihez folytatott történelmi kutatása alapján publikál bejegyzéseket a magánélet-történet és a nőtörténet tárgykörében.

Vélemények