Nincs engedélyezve a javascript.

A hónap írója – Karády Anna

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg



Mire vágyik egy író? Elismertségre, népszerűségre? Nyilvánvalóan. De talán még ennél is fontosabb az, hogy legyen egy megkülönböztető jel, stílus, irányzat, amely kiemeli őt a többi szerző közül. Egy vagy több olyan jellemvonás, amelyből azonnal tudjuk, kinek a könyvét is olvassuk.

A Moly könyvek rajongói oldalán a vélemények között böngészve a Karády Anna írói stílusára vonatkozó válaszokban leggyakrabban ezek a szavak, tulajdonságok tűnnek fel: az írónő rendkívül alapos, tájékozott, már-már tudományos szintű pontosággal és részletességgel járja körbe a választott témát és annak minden apró részletét, legyen szó akár helyszínről, akár korstílusról, korszellemről.

Ez a precizitás, az információk mind pontosabb átadásának igénye nem véletlen. A szerző jogi tanulmányokat folytatott és nagyon sokáig csak tudományos publikációkhoz és szakmai munkákhoz kapcsolódóan írt. Ezt az attitűdöt pedig magával vitte irodalmi munkásságába is.

De térjünk vissza a megkülönböztető jelekhez! A rajongók válaszai között az is ott szerepel, hogy a Balaton és környéke egészen biztosan központi helyet foglal el az írónő életében. Ami szintén nem véletlen, hiszen Karády Anna egész gyermekkorát a Balaton mellett töltötte, iskoláit Balatonfüreden végezte. Ezek az évek pedig nem múltak el nyomtalanul, már első regénye is - amely A füredi lány címet viseli - ékes bizonyítéka ennek.
-
A Book24 legjobb könyvek kínálatában szereplő A füredi lány című könyv főszereplője Almássy Anna, aki egy vérbeli 21. századi fiatal lány. Egy nap azonban a saját világa helyett 1763-ban találja magát, ahol egészen más szabályok uralkodnak, mint amit ő megszokott. A tét pedig nem más, mint a túlélés. Ehhez pedig Annának alkalmazkodnia kell egy olyan világhoz, ahol a földesúr élet és halál ura. Anna nagyon sok szokatlan kihívással szembesül új környezetében, de van egy dolog, amin nem változtat sem az idő, sem a korszellem. Ez pedig nem más, mint a szerelem.

A füredi lány

A füredi lány

Karády Anna
GAMMA Kiadó, 2021.
A füredi lány

A füredi gyermek című regény egy sorozat záróakkordja, A füredi lány című kötetből megismert Almássy Anna történetének vége. A történetben Anna és férje, Oroszy Mihály, a füredi földesúr egy lázongó világ közepén találják magukat, ahol egyre nagyobb a nyomás egy igazságosabb élet megteremtésére és a kiváltságok visszaszorítására. Újra a túlélés a tét. A megoldás kézenfekvő: egy nagy utazás egy új korba, egy új világba. Ami Anna számára nem is olyan új, sokkal inkább nagyon is ismerős.

A füredi gyermek

A füredi gyermek

Karády Anna
GAMMA Kiadó, 2022.

A történelmi regények kínálatából a Zserbó című könyvet ajánljuk, amely nem más, mint egy sorsszerű találkozás története. Egy férfi és egy nő, két ellentétes világ ütközése egy esetleges közös jövő reményében. A helyszín pedig nem más, mint a világ egyik legelőkelőbb üdülőhelye, az abbáziai tengerpart, ahol a luxusvillák árnyékában bármi megtörténhet. Még az is, hogy egymásra talál egy Gerbaud-kisasszony és egy tengerész.

Zserbó
Bestseller könyvek

Zserbó

Karády Anna
GAMMA Kiadó, 2023.03.07.