Nincs engedélyezve a javascript.

A hónap írója – Major Eszter

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_20.jpg

Világunk rendkívül összetett működési elvét néha még nekünk, felnőtteknek sem egyszerű átlátni. Mit kezd vele akkor egy gyerek: hogy igazodik el a mindennapokban, honnan tudja, mire kell figyelni, mi fontos, mi nem? Egy mesekönyv nagy segítség lehet ilyenkor. Major Eszter gyerekmeséi játékosan ismertetik meg a kicsikkel az őket körülvevő világot és az emberek közötti kapcsolatrendszert működtető alapérzelmeket.


Egy kisgyerek számára a világ megismerésének legegyszerűbb formája: a játék. Amikor nem akarunk konkrétan tanítani valamit a gyerekeknek, hanem csak hagyjuk őket, hogy a maguk módján fedezzék fel mindazt, ami körülveszi őket, amiben élnek, amiben mozognak, ami az ő világuk és amely folyamatosan tágul, ahogy ők maguk is nőnek, idősödnek.

Az igazi játék

Ez az önfeledt, felszabadult, teljesítmények és tét nélküli játék. Amelyben a gyerekek bármik lehetnek, vágyaiknak, szerepeiknek csak a képzeletük szab határt. Egy másik világ. Ebben az állapotban a gyerekek többre képesek, mint amit maguk, vagy épp mi, a szüleik el tudunk képzelni róluk. Mert a valódi játékban visz előre a lendület, a csoda, az izgalom és észre sem vesszük, hogyan lépjük át, haladjuk meg a saját korlátainkat. „Játék üzemmódban” minden könnyebb, gyorsabb, sodróbb, lendületesebb, legyőzhető, leküzdhető.

A fejlesztő játék(osság)

A játéknak ezt a varázslatát érdemes átültetni a tanítás területére is, amikor már van célja a folyamatnak, de a játék segítségével mégis sokkal könnyebb és hatékonyabb a befogadás. Ez a szemlélet tükröződik azokban a gyerekkönyvekben, amelyeknek Major Eszter a szerzője.

A zenészként, dalszövegíróként ismert költőnő általános kora óta versel, de hogy életének középpontjában az irodalom áll majd, az a gimnáziumban dőlt el véglegesen. A naplóírást, a versrészleteket, verseket idővel felváltotta a dalszövegírás énekeseknek, zenekaroknak, majd a saját zenekarának.

Gyerekeknek szóló könyveiben verses formában mutatja meg a világot és a világban felfedezésre váró dolgokat, örömöket, ünnepeket stb.

Az óvodás korosztálynak szóló gyerekkönyveinek középpontjában az évszakok állnak. Minden évszakhoz 2 könyv és 1 színező tartozik. Az Évszakok – Tavaszi álom című kiadványban az ébredező természet csodáira, örömeire hívja fel a legkisebbek figyelmét

Évszakok - Tavaszi álom

Évszakok - Tavaszi álom

Major Eszter
Napraforgó Könyvkiadó, 2018.

A Téli kaland verses gyerekmese a decembertől februárig tartó időszak hangulatát, a leghidegebb évszak életérzését idézi meg.

Évszakok - Téli kaland

Évszakok - Téli kaland

Major Eszter
Napraforgó Könyvkiadó, 2017.

Az Őszi színező című kiadványban az Őszi álom és az Őszi kaland című kötetek összes verse megtalálható. A versek hallgatása közben a gyerekek újraálmodhatják, újraszínezhetik a verseket kísérő képi világot, vagy akár le is utánozhatják azt.

Őszi színező

Őszi színező

Major Eszter
Napraforgó Könyvkiadó, 2018.
Évszakok

Az Ilyen vagyok! – Milyen vagyok című gyerekkönyvvel a költőnő egy egészen más világba vezeti a kicsiket. Az ún. erényverseket tartalmazó kiadvány az olyan fogalmakat próbálja érthetőbbé tenni a legfiatalabbak számára, mint a türelem, a mértékletesség, a pontosság, a kitartás, az udvariasság, illetve a jószívűség.

Ilyen vagyok! - Milyen vagyok?

Ilyen vagyok! - Milyen vagyok?

Major Eszter
Napraforgó Könyvkiadó, 2023.03.24.