Nincs engedélyezve a javascript.

Ezekkel a receptekkel biztosan feldobod a húsvéti menüt – gasztro könyvajánló az ünnepekre

b24_blogcikkek_600x400-2.jpeg

Minden kétséget kizáróan a tavasz legnagyobb ünnepe a húsvét. A sok kültéri program mellett ilyenkor a terített asztal is főszerephez jut: a családok, a barátok összegyűlnek, hogy együtt költsék el a klasszikus vagy épp formabontó húsvéti menüt. Könyvajánlónkba olyan kiadványokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével öröm lesz a készülődés, az ünnepi sütés-főzés.


Ha a húsvétra gondolunk, nagyon sok minden jut az eszünkbe: tavasz, feltámadás, barka, hosszú hétvége, iskolai szünet, sonka, kalács, piros tojás, locsolkodás, bárány, hal. Egy igazi tavaszünnep, amelyre gőzerővel készülünk, sütünk-főzünk, családi és baráti programokat tervezünk.

Húsvét – ünnep a javából

A húsvét a keresztény egyház legnagyobb és legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavaszi időszak eljövetelének, a természet újjászületésének és feléledésének köszöntése is.

A húsvét, amelyhez évezredek óta megszámlálhatatlanul sok zsidó, germán és katolikus népszokás, hagyomány és rituálé kapcsolódik, napjainkban már nemcsak egyházi, de családi ünnep is, amelyből nem hiányozhatnak az olyan klasszikus húsvéti szimbólumok, mint a nyúl, a tojás, a bárány, a barka.

A hagyományostól a formabontóig

A húsvéti ünnepekre való készülődés hagyományosan nagyszombaton kezdődik. Ezen a napon készül a sonka, a kalács, amelyet főtt tojással, friss tavaszi zöldségekkel, retekkel, újhagymával, tormával szokás felszolgálni.

De ahogy az élet más területén is, úgy húsvétkor is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, így a hagyományos ünnepi ételek mellett nyugodtan kísérletezhetünk a konyhában formabontó menükkel is.

Gasztronómiai könyvajánlónkkal abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mindenki megtalálhassa azokat az ételeket, legyen szó akár elő- vagy főételről, vagy éppenséggel valami sós vagy édes finomságról, amelyek számára megteremtik az igazi húsvéti hangulatot. Nyúlon innen, nyúlon túl.

Kezdjük az utazásunkat a gasztronómia világába egy igazán édes kiadvánnyal. Csonka Enikő és Varga Gergő – Sütés nélküli desszertek című kötete azokhoz szól, akik gyorsan és egyszerűen készítenének valami finomat és ehhez nem szeretnék bekapcsolni a sütőt. A könyv legfőbb erénye, hogy túllép a mindenki által ismert és unalomig használt recepteken és változatos ötleteket villant fel a sütés nélkül elkészíthető édességek világából.

Sütés nélküli desszertek

Sütés nélküli desszertek

Csonka Enikő, Varga Gergő
GastroHobbi, 2022.

A következő könyv középpontjában a vendégvárás áll. Bizonyára mindannyiunk környezetében akadnak olyanok (van éppen mi magunk vagyunk ilyenek), akik húsvétkor sok vendéget fogadnak a terített asztal körül. Nekik szól Mary Berry vendégváró fogásai című könyve, amelyben 160 recept közül válogathatunk, hogy nagyszerű ételeket készíthessünk a hozzánk érkező vendégek számától függetlenül. A recepteken túl a sütési-főzési-tálalási folyamatok egyszerűsítésére is kapunk tippeket a szerzőtől.

Mary Berry vendégváró fogásai

Mary Berry vendégváró fogásai

Mary Berry
Alexandra Kiadó, 2021.

Michel Roux – Tojásvarázs című könyve a húsvéti ünnepkör egyik fő elemére, a tojásra és annak különböző felhasználási módjára építkezik. A 2020-ban elhunyt sokszoros Michelin-csillagos francia séfpápa könyvében lerántja a leplet a tojásról és felfedi annak minden titkát. A kötetben megismerkedhetünk a tojással, mint az egyik legegyszerűbbnek tűnő konyhai alapanyaggal és megtudhatjuk, hogyan építhetjük be kreatívan az étkezéseinkbe az egyszerű reggelitől kezdve egy ötcsillagos gourmet vacsora főfogásáig. A könyv elolvasása után pedig abban is biztosak lehetünk, hogy életünk hátralévő részében egészen más szemmel nézünk majd a hűtőnkben árválkodó 3 tojásra, mert már tudjuk, mennyi mindent ki lehet belőlük hozni.

Tojásvarázs

Tojásvarázs

Nélkülözhetetlen kézikönyv tojásimádóknak

Michel Roux
T.bálint Nyomdaipari, Szolgáltató és Logosztikai Bt., 2022.

Ajánlónk legvégére egy igazi klasszikus „fogást” hagytunk. A kenyeret. Amely a hétköznapjainknak és az ünnepeinknek is szerves része és nem csak mint étel, hanem mint szimbólum is. Vajda József – A kenyér lelke című könyve csak részben szól a kenyérsütésről, annak folyamatáról és a receptekről. A könyv lapjai ugyanis legalább ennyire beszélnek a kenyér és az ember kapcsolatáról, a lélekről, a kísérletezésről, a határok feszegetéséről és azok átlépéséről.

A kenyér lelke

A kenyér lelke

Vajda József
Central Könyvek, 2023.03.24.