Nincs engedélyezve a javascript.

Ó, azok a csodálatos kamaszok! – nyerő könyvek tiniknek

b24_blogcikkek_600x400_jpeg.jpg


A kamaszok világa egy villámgyorsan változó közeg, ahol minden mozgásban, pörgésben van, ahol az olyan flow tevékenységek, mint pl. az olvasás, könnyen háttérbe szorulhatnak. Hacsak nem teszünk ez ellen valamit! Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány nyerő tiniknek szóló könyv és máris nyert ügyünk van.


Kamaszoknak könyvet választani nem kis kihívás. A legtöbb tininek már kialakult ízlése van, amely nagy valószínűséggel nem esik egybe, a mi, szülői stílusunkkal, ráadásul van bennük egy zsigeri ellenállás minden olyan dologgal, tevékenységgel szemben, amelyet a felnőttek fontosnak tartanak. Ennek egyik kiváló példája az olvasás.

Ugyanakkor az eladott könyvek statisztikáit böngészve, nem az látszik, hogy a kamaszokat nem érdekelnék a könyvek, nem szeretnének olvasni. Épp ellenkezőleg! Egy jól megválasztott kiadvánnyal, amelyet épp a megfelelő pillanatban adunk a kamaszunk kezébe, jó eséllyel ültethetjük el (újra) az olvasás szeretetét a minden téren lázadó tinink lelkében.

Ha kamaszokról szóló könyvekről beszélünk, akkor jó tudni, hogy három korosztály is érintett a kérdésben: a 10-12, a 12-14 és a 14-18 év közötti generációk. Minden korosztálynak megvan a maga nyelvezete, története, stílusa, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül, ha jól szeretnénk könyvet választani a számukra. Tini könyvajánlónkba olyan könyveket válogattunk, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára érdekes olvasnivalót.

Matt Haig neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik valaha is kerestek már szórakoztató, megható, vagy épp izgalmas történeteket kamaszok számára. Az angol író Evie és az állatok című regényében a különlegesség, a sorból való kilógás áll a középpontban, ami sok kamasz életét megkeseríti. Evie érti és beszéli az állatok nyelvét. Vagyis különleges. Ami egyrészről fantasztikus – hiszen ki ne szeretne valamilyen szuperképességet birtokolni, amely megkülönbözteti másoktól? Másrészről… másrészről viszont határozottan veszélyes. Ettől válik különösen izgalmassá a történet, na meg attól, hogy mit is ordít az oroszlán Evie feje felett a világba.

Evie és az állatok

Evie és az állatok

Matt Haig
Kolibri Kiadó, 2022.10.28.

Ha már állatok, akkor nem mehetünk el szó nélkül Kemény Gabi – A konkrét hiúz – avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal című könyve mellett. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent kiadványban minden van, ami egy okos, de szétszórt kamasz életét megkeserítheti: beugró iskolai szereplés, egy bosszantó kistestvér, váratlan események tömkelege, amelyeknek a végén felbukkan egy hiúz. Konkrétan. Az erdőben. Ahol a sötétben több minden is lappang, mint kéne. Például egy ötéves, aki saját háziállatot akar.

A konkrét hiúz - avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal

A konkrét hiúz - avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal

Kemény Gabi
Móra Könyvkiadó, 2022.09.15.

A következő választásunk London Shah – Fény a világ mélyén című könyve, amely már továbblépés a kiskamaszok világából az idősebb korosztály felé, tematikáját tekintve is. A szerző egy kívülről ismerőnek tűnő (Londonban játszódik a történet), de mégis teljesen új világba, egy víz alatti társadalomba kalauzolja az olvasóit, ahol a félelem és a remény tartja fogságban az embereket. A hullámok mélyén egyszer csak feltűnik azonban egy hétköznapi lány, Leyla McQueen, akinek lehetősége van megváltoztatni mindent, ha képes legyőzni a saját félelmét és megtalálni a világát gúzsba kötő rejtélyek kulcsát. Döntései nem tét nélkül valók: ha rosszul választ, az örök fogságot kockáztatja, amely ártatlanul elítélt apját is magával ragadhatja.

Fény a világ mélyén

Fény a világ mélyén

London Shah
Maxim, 2022.09.29.
Dream válogatás

Nincs olyan ember a földön, akit ne foglalkoztatna az időutazás lehetősége. Miért lennének kivételek ez alól a kamaszok? Pláne, ha (néha) idegesítő szüleiktől szeretnének mihamarabb szabadulni. Wéber Anikó – Az ellenállók vezére című könyvének főszereplői pontosan egy ilyen időutazáson vesznek részt, bár ők nem a szüleiktől tartanak tér- és időbeli távolságot, hanem épp ellenkezőleg: a magyar történelem nagy jelentőségű, kiemelkedő eseményeihez kerülhetnek közelebb. A történetben a Vitéz János Gimnázium 2 tanulója rádöbben, hogy a suli alatt húzódó labirintus visszavezet a történelmi régmúltba. Nem sokat teketóriáznak, és máris a 19. századi Pest-Budán találják magukat, ahol egy emberrablás közepébe cseppennek. Miközben felderítik a bűnesetet, találkoznak mindenkivel, aki ebben a korban számított: Deákkal, Ferenc Józseffel, Sisivel, Kossuth Lajossal, az eseményeket pedig egy vérbeli, izgalmas kalandregény fordulatos világának keretei között élik át.

Az ellenállók vezére

Az ellenállók vezére

Wéber Anikó
Pozsonyi Pagony Kft., 2022.
Abszolút töri