Nincs engedélyezve a javascript.

Olvasni nyáron is menő! – Ifjúsági könyvajánló a nyári szünet idejére

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_28.jpg

A vakáció 11 hete az önfeledt szabadság megtestesítője a gyerekek számára, ugyanakkor nem kis kihívás elé állítja a szülőket. A táboroztatás jelentős anyagi befektetést igényel, a semmittevés pedig csak egy ideig szórakoztató. A megoldás? Az olvasás költséghatékony tevékenység, amely értelmes időtöltést biztosíthat a gyerekek számára. Íme néhány kötet az ifjúsági könyvek kínálatából, ha igazán izgalmas olvasnivalókat szeretnénk a gyerekeink kezébe adni a szünidőre.

Az olvasásnak számtalan előnye van, amelyek nem szűnnek meg létezni a nyári szünet idejére sem. Először is segít fejleszteni a gyerekek nyelvi készségeit és a szókincsüket. Amikor egy gyerek például az ifjúsági regények kínálatából választ egy könyvet, új szavakkal és kifejezésekkel találkozik, amelyek gazdagítják már meglévő szókészletüket és segítenek abban is, hogy jobban megértsék a körülöttük lévő világot. Az olvasás javítja a helyesírási és nyelvtani készségeiket is, amely előnyös lehet az iskolai tanulmányokban.

Kreativitás és képzelet
Mire van szüksége egy gyereknek a hétköznapokban és a szünidőben? Kreativitásra és szárnyaló képzeletre. Az olvasás kiváló módszer ezek fejlesztésére. Amikor a gyerekünk elmerül egy-egy könyvben, képzeletbeli világokba helyezi magát, együtt érez az ott élő karakterekkel. Ez hozzásegíti a fiatal olvasót ahhoz, hogy megélje a történetet a saját fantáziája szerint és a kreativitását is magasabb szintre emelheti.

Empatikus képességek fejlesztése
Az olvasásnak nem elhanyagolható szerepe van az empatikus képességek fejlesztésében is. Amikor más emberek, karakterek történeteit olvassuk, beleképzeljük magunkat az adott szereplők helyzetébe, megérthetjük a motivációikat, érzéseiket, gondolataikat. Ez minden életkorban nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy empátiát és megértést tanúsíthassunk mások irányába.

A világ felfedezése és megértése
A könyvek segítenek felfedezni és megérteni a világot. Sokféleségük révén a gyerekek nagyon változatos információkhoz és ismeretekhez juthatnak hozzá. Új dolgokat tanulhatnak, megismerkedhetnek más történelmi korszakok életével, szokásaival, hagyományaival, beleláthatnak az övéktől különböző kultúrák mindennapjaiba.

Könyvajánlónk első kötete Michael Ende – A végtelen történet című könyve, amely nem sorolható be sem az ifjúsági könyvek fiúknak, sem az ifjúsági könyvek lányoknak kategóriába, mert valójában mindenkinek szól. A főszereplő, Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben dolgozik, egy nap ráakad egy kivételes könyvre, A végtelen történetre. Mitől olyan különleges ez a kiadvány? Attól, hogy aki olvassa, a szereplőjévé válik. Ez történik Barnabással is. És nem elég, hogy a történet részese lesz, de még feladatot is kap, na meg két segítőt, akikre minden körülmények között számíthat. De még így sem biztos, hogy a Kislány Királynő megmentésére szervezett akciója sikerrel végződik.

A végtelen történet

A végtelen történet

Michael Ende
Móra Könyvkiadó, 2022.10.12.

Komjáthy Nessie – Elefánt a Bakonyban című ifjúsági regénye egy kissé félresikerült osztálykirándulás történetét meséli el. Mert hogy másképp jellemezhetnénk egy kirándulást, amelynek célpontja a Bakony, de ahol feltűnik a színen egy elefánt, amely viszont egyáltalán nem őshonos állat a környéken. Betti, Marci és a fővárosból kiszabadult társaik pontosan ezt az élményt élik át Bakonyszenterzsébeten és közben még osztályfőnökük, Timi néni rosszullétével is meg kell küzdeniük. Na meg a libákkal. Mi jöhet még?

Elefánt a Bakonyban 1. - Szeretek olvasni!

Elefánt a Bakonyban 1. - Szeretek olvasni!

Komjáthy Nessie
Tessloff és Babilon Kiadói Kft, 2023.06.22.
Szeretek olvasni

Fiala Borcsa – Bűntény a Dunán című könyvét a kicsit idősebb korosztály tagjainak ajánljuk, akik bírják az izgalmat és otthonosan mozognak a rejtélyek megoldásában. Mert ebben a kötetben van minden, amitől borzongani lehet: furcsa nyomok az iszapban, eltűnt nádi billegetők, na meg egy hulla a Kecskés-sziget közelében. A szövevényes eset felderítését Peti, a Veréb ikrek és Miri vállalja magára.

Bűntény a Dunán

Bűntény a Dunán

Fiala Borcsa
Kolibri Kiadó, 2023.06.19.

Kasie West – P. S. I like you című regényének főszereplője Lily, aki az iskolában levelezésbe bonyolódik egy ismeretlennel. A levelezőtársak bár nem ismerik egymást, mégis megnyílnak egymás előtt, sőt még a féltett titkaikat is megosztják egymással. Mi ez, ha nem szerelem? Lily részéről egészen biztosan az. De ki lehet a másik fél? És vajon ő mit érez?

P.S. I Like You

P.S. I Like You

Kasie West
Menő Könyvek, 2023.06.16.