Nincs engedélyezve a javascript.

Olvasni bárhol, bármikor – a legnépszerűbb e-könyvek

b24_blogcikkek_600x400_jpeg_21.jpg

Ahány ember, annyiféle kedvenc irodalmi műfaj, karakter, történet és persze könyvolvasási mód. Mert bizony ebben is különbözőek vagyunk. Van, aki ragaszkodik a klasszikus, papíralapú formátumhoz, van, aki ezen a téren is a technikára bízza már magát és szívesebben használ e-könyvolvasót. Nekik szól legújabb blogcikkünk az e-könyv kínálat legnépszerűbb köteteiről.

Könyvet olvasni bárhol lehet. Kint és bent, lent és fent, állva, ülve, kanapén fekve. De már nemcsak a helyszínt választhatjuk meg kedvünk szerint, hanem a formátumot is. Egy ideje ugyanis a klasszikusnak tekintett papíralapú könyvek mellett az életünkben jelen vannak már az e-könyvolvasók és az e-könyvek is.

Mi az az e-könyv? Az elektronikus könyv a papíralapú könyv digitális megfelelője, amelynek megjelenését az internet hívta életre.

Korábban is léteztek már olyan digitális dokumentumok, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de az e-könyvek legfontosabb megkülönböztető jele minden más „könyvszerű” dokumentummal szemben, hogy letölthető formátumúak. Az online könyvek megjelenésének és elterjedésének másik fontos feltétele az volt, hogy legyen egy olyan hordozóeszköz, amely biztosítja a papírformátumhoz hasonlatos olvasási élményt és még több órán át tartó olvasás során sem terheli meg a szemet. Ezek lettek az e-könyvolvasók.

Könyv – e-könyv: pro és kontraMint az élet minden területén, itt is mindkét műfajnak vannak támogató is ellenzői.

Érvek az e-könyvek mellettAz e-könyv vásárlás hívei szerint az elektronikus könyvek olcsóbbak, mint a papíralapú változatok és bár a könyvolvasó nagyobb pénzügyi befektetést igényel, de hamar megtérül az ára, hiszen tárhelyén több tucatnyi könyvet tudunk tárolni egyszerre.

A helytakarékossági szempontok is az elektronikus könyvek pozícióját erősítik, hiszen egy alig tenyéri eszközön annyi könyvet tudunk tárolni, amennyivel akár egy nagyobb könyvespolcot is meg tudnánk tölteni. Ráadásul egy e-könyvolvasó még egy kisebb táskába is belefér, a súlyáról nem is beszélve, ami különösen akkor lehet fontos szempont, ha épp egy 600 oldalas könyvet olvasunk.
Milyen érvek szólnak a hagyományos könyvek mellett? Az első, ami cseppet sem nevezhető észérvnek, az egy érzés: a könyv illata, tapintása, a lapok pörgetésének élménye, a könyv fizikai valósága.

A következő érv az előzőnél egy kicsit már földhözragadtabb: egy papíralapú könyv kilépést jelenthet a digitális világból, amelyben gyakorlatilag az egész életünket töltjük, de a munkaidőnk jelentős részét egészen biztosan. Sokak számára egy klasszikus könyv a változatosságot jelenti a nap végén, hogy létezik még egy másik világ az online téren túl.

Álljunk bármelyik oldalon is, a lényeg, hogy az olvasás minden körülmények között élmény.
Kezdjük is akkor a legnépszerűbb e-könyveket egy vérbeli thrillerrel!

Slaughter Karin – Az elfeledett lány című kötetének főszereplője az okos, szép és közkedvelt Emily, aki épp az érettségi báljára készülődik. Ez az esemény méltó lezárása lenne középiskolai tanulmányainak, ha a lány szívében nem őrizne egy titkot. Egy olyan titkot, amely a bál helyett a sírba viszi Emilyt. 40 év telt el a gyilkosság óta, de az Emily életét kioltó gyilkos személye még mindig rejtély. De közeledik a nap, amikor mindenre fény derül.

Valérie Perin – Másodvirágzás című regénye egy francia kisváros temetőjében játszódik. Itt él Violette, mint temetőgondnok. Férje 19 évvel ezelőtt lépett ki az életéből, ami nem igazán rázta meg, mert már nem volt mit mondaniuk egymásnak. Violette békés és nyugalmas életét egy nap egy idegen férfi rázza fel, aki édesanyja urnáját szeretné eltemettetni egy számára ismeretlen férfi nyughelye mellé. A nő és a nyomozóként dolgozó férfi története lassanként összefonódik, és Violette-nek szembe kell néznie a múltjával és választ kell találnia a kérdésre: újra lehet-e kezdeni az életet?

Cowley Heller Miranda – Papírpalota című regénye mesterien játszik a feszültséggel. A történet középpontjában a boldog házasságban élő Elle áll, akinek egy éjszaka alatt áll fejére az egész világa, amikor is a családi nyaralás alatt lefekszik gyerekkori szerelmével – akitől annak idején egy tragikus baleset választotta el -, miközben férje a házban beszélget a társaság többi tagjával. Milyen következménnyel jár az éjszakai kaland? Melyiket választja egy ötven éves nő a vágy és a méltóság közül?

Hidasi Judit – Apró bolt a sétányon című könyve egy rendhagyó szerelmi történet. Főszereplője Jason, aki barátjával megalapította a J&J divatházat. A barátoknak nyugalmasan telnek a mindennapjaik, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy titkárnőt kereső álláshirdetésükre Jason volt szerelme jelentkezett. Innentől kezdve pedig már semmi sem az, ami korábban volt. Mert bármit is hisznek, bármit is mutatnak a világnak és egymásnak, a két volt szerelmes között lévő szerelem és szenvedély soha nem múlt el, a kérdés csak az, hogy mit kezdenek az érzéseikkel: lángra lobbantják őket, vagy hagyják, hogy azok felemésszék őket.